Smells like... Биографията на Кърт Кобейн - най-подробно проучената досега...

Капитал Лайт - Брой 45, 07 ноември 2008, 13:22 / Култура

 

 

Кърт Кобейн е много повече от обикновена музикална (анти)звезда, мъченическа попкултурна икона или средностатистически сърдит млад човек. Той е не само рок символът на една епоха, каквито са Джими Хендрикс и Джим Морисън за 60-те, но и образец за изразяване на крещящо откровено отчаяние, искреност и автентичност, насмешка, страх и омраза към един неприятен и лицемерен свят, в който е лошо да си сам.

Биографията на Крос ("Nirvana, Биографията на Кърт Кобейн" от Чарлс Р. Крос) е най-пълната досега. Тя е плод на четири години проучвания, повече от 400 интервюта, четене на дневници, писма, безброй папки с документи, прослушване на стотици музикални записи. Въпреки това някои критици твърдят, че това е историята на Кърт Кобейн такава, каквато иска да я разкаже Къртни Лав.

Всичко започва щастливо и с усмивка, детството на Кърт е перфектно, докато родителите му не се развеждат. Тогава роднините му започват да го подмятат помежду си като горещ картоф. Сменя домове на чичовци, лели, баби и дядовци, живее и при родителите на малкото си приятели. Накрая дори спи на тераса в кашон от хладилник, свит на кълбо като котка. Нощува и по стълбища в блокове, като развива крушката на етажа и се изнася на сутринта. Учудващо е, но преди това той е бил весело хлапе, спортувал активно в училище, тренирал бейзбол, борба, лека атлетика. В седми клас любимата му песен е Don’t bring me down, предпочитаната му храна е пица и кола и обожавал да имитира Анди Кауфман.

Но съвсем скоро е повален, а любимите му неща стават тревата, уискито и ЛСД. Впрочем Downer е песента, с която започва първият концерт и въобще пътят нагоре за "Нирвана". Първият концерт, на който Кърт отива, не е обнадеждаващ, но той бързо се преориентира от Сами Хагар към пънка и "Мелвинс", алтернативните идоли на родния му град.

Цялостният портрет на Кобейн, който бавно се оформя по страниците, е на непораснало крехко и срамежливо дете, чиито единствени страсти са рисуването, свиренето и животните - отглеждал е папагали, котки, гълъби, плъхове и костенурки. Проследени са безкрайните турнета, преди групата да стане наистина известна. Подробно са преразказани и малкото му връзки, преди да срещне Къртни Лав. Когато той получава това, което винаги е мечтал - първо място в класацията на "Билборд", участие в Staurday Night Live и всичко останало - за малко не умира от свръхдоза още в неделята след гостуването в предаването. Останалото е трагедия по низходящата спирала и все по-невероятна музика.

 

още публикации
 
© 2007–2009 „Махалото” ООД. Всички права запазени.