"This is the end, my beautiful friend..."

"This is the end, my beautiful friend..." изпя някога Джеймс Дъглас Морисън, но край за легендата на 60-те и The Doors не се очертава. Дължим го и на тази книга, писана през 1980 от журналиста Джери Хопкинс и близкия до групата продуцент Дани Шугърман. Казват, била използвана от Оливър Стоун за филма му от 1991 г. като фактология и вдъхновение. Оригиналното й заглавие е No One Here Gets Out Alive, стих от песента Five to One.

Зад рамото на Джим сме по целия му път от семейството на омразен баща, военен, във Вирджиния (1943) до мистериозния край в Париж 28 години по-късно. Вътре е срещата му със състудента от филмовото училище UCLA Рей Манзарек на калифорнийския плаж през юли 1965, приобщаването на китариста Роби Крийгър и барабаниста Джон Денсмор, всички под влияние на фрий джаза и Джон Колтрейн, крайностите с алкохола, инцидента в Маями през септември 1969, обърнал съдбата на групата. Книгата е подробна, но и леко официозна, спестява тъмната страна на увлеченията на Джим, както и корените на философията му, отвъд скандалното поведение.

Българското издание ("Махалото") е с пълната дискография на The Doors до 2007, превод на някои от най-известните им песни и повече от 70 фотографии.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=446274

още публикации
 
© 2007–2009 „Махалото” ООД. Всички права запазени.